Hållbar utveckling

2010-03-12 @ 17:59:26

Jag vill inleda med att skriva att jag inte har läst någon annans inlägg innan om det skulle vara så att jag skriver lika som någon annan eftersom många redan har lagt ut sina texter.

Jag blir frustrerad när jag läser om hållbar utveckling. Jag läser i WWFs text lärande på hållbar väg att denna formulering finns i grundskolans kursplan: ”Skolan skall med sin undervisning i hem- och konsumentkunskap sträva efter att eleven utvecklar förståelse och ett bestående intresse för hur handlingar i hushållet samspelar med hälsa, ekonomi och miljö såväl lokalt som globalt.” Jag har inget minne av att vi någonsin diskuterade miljö, hälsa eller ekonomi när jag gick i grundskolan. Jag kan även erkänna att jag inte hade en aning om vad hållbar utveckling var innan vi började läsa om det här.

Där tycker jag att jag ser ett problem. Det kan vara så att jag är ett UFO som inte alls hänger med i samhället eller så kan det vara så att jag är en normal 22 åring som inte har koll på dessa saker. Jag frågade runt lite bland mina vänner och de flesta hade ingen aning om vad hållbar utveckling handlade om. Om jag ska vara ärlig så är det inte helt klart för mig även fast jag har läst och hört om det nu.

Jag förstår att jag kan göra någonting, jag förstår att jag kan åka mindre bil, källsortera, köpa ekologisk mat o.s.v. Men vad gör det i praktiken för skillnad? Jag inser att jag är väldigt omodern som inte sorterar mina sopor, där vet jag att jag kan göra bättre och jag vet att det har med hållbar utveckling att göra. Men hur får vi sådana som mig och andra vanliga människor att faktiskt ta steget att göra det? Problemet ligger i att det måste bli coolt att vilja hjälpa till. Det handlar inte bara om soporna, det handlar om allt i vårt samhälle. Det handlar om att ta ansvar för att vi äger jorden tillsammans. Det låter fint men hur gör vi det.

I WWFs text står det att det är viktigt att arbeta med visioner. Jag instämmer. Får man en vision eller en dröm om hur något ska vara så vill man uppnå det. Jag hörde en gång någon som sa step back in to your dream, när man inte längre vet varför man gör saker så gå tillbaka till drömmen du hade från början. Kanske svaret ligger i att varje enskild person ska drömma om hur världen ska se ut. Det kanske är stort att drömma om hela världen, men att faktiskt drömma om hur mitt kvarter ska se ut kanske kan hjälpa. Jag vet inte, jag har inga svar bara massa frågor.

Detta känns för stort för att ta in, jag känner mig inte som ett kugghjul i symbios med andra kugghjul. Jag snurrar ensam och vad har man då för nytta av ett kugghjul?

Det kan vara så att jag är ett UFO men det kan även vara så att jag är en normal 22 åring.

Referenser

WWF lärande på hållbar väg

Claesson, Anders. Föreläsning, Hållbar utveckling. Utmaningar för framtiden. Högskolan Dalarna. 2009-10-09

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag försöker verkligen att intressera mig för allt vi läser om, men det går inte. Jag måste vidga mina vyer! Detta kändes inte som något som tilltalade mig, jag läser, blir lite upprörd men när jag har pluggat färdigt för dagen så glömmer jag vad jag har läst. Det är såna som mig som gör att det inte går framåt med tanken om hållbar utveckling. Jag tycker det är bra att vissa engagerar sig i det men att det inte är något för mig. Kom inte och inkräkta på mitt liv. Jag har mitt liv som jag trivs med. Nä usch jag är trött och på dåligt humör, jag tar hand om miljön en annan dag..


Kommentarer

Postat av: Faster

Hållbar utveckling för mig är att tänka utanför sitt eget liv - större perspektiv, kommande generationer.



För att nå dit, att de kan leva som vi, innebär att vi måste sluta konsumera upp allt som finns. Det innebär att man drar sitt strå till stacken genom att göra de åtgärder som innebär att man sopsorterar, köper lokala varor, viker för persiennerna i alla rum över natten (spar energi) och inte möblerar framför element - bara såna små saker. Gör alla dem så kan vi fortsätta ett tag till med andra saker.



Många tänker bara på den tiden de lever på jorden och det kan jag förstå om man inte har efterlevande som ska leva här i miljöförstöringen. Jag blir bara förvånad att de som har barn inte tänker längre än sin egen generation, men det är som sagt jag.



Åh det här skulle jag kunna prata mycket om - bara för jag gått kurs i Miljökunskap men nog om detta.



Bra att det tas upp i skolan eller kommer att göras när din årskull börjar jobba.

2010-03-13 @ 06:39:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback